School: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. Galway
R. S. Ó Conaill

1. Catann na sean-daoine " frock coats" agus h-atai tolltaí. Cuid eile dóibh chathann siad báiníní. As olann a deantar na báiníní ach sé an tailiúr a fúaileann é ag a theach féin. Bean Uí Flaithearta a d'fuaileann do m'athair i gcomhnuidhe. Bhíodh líon curtha annseo fadó, tuairim is dhá sgór go bliain ó shóin agus bíodh na mná ag deanamh snáth leis na tuairní-líon ach tá na tuairní olna níos fairsinghe agus tá tuairne-olna sa teach againn fós. Níl móran daoin indon é d'iobriú anois.
    Tá beirt táiliúirí sa paráiste seo ach níl mórán maitheas le ceann acu anois. Gaoithín an
    t-ainm atá ar dhuine acu agus hAnlaigh ar an duine eile. Teightear go dtí an teach a gcomhnuidheann an táiliúr leis an eadach agus deanann an táiliúr an culaith ar punt ná mar sin. Bíonn cois crapaí' ag an táiliúr nó bíonn rud eicínt ar ceárr leis i gcomhnuidhe. Seo iad a cuid uirnéis: Snáth, snáthaidh méarachán agus toise.
    Pádhraig Ó Coincheanainn
    Micheál O Coinceanainn