School: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. Galway
R. S. Ó Conaill

1. I bfad óshoin do mhair fear ar a dtughadh an gobán saor air. Bhí aon mach amhain aige agus bhí an bheirt acú go h-an mhaith ag déanamh tighte. Bhí an mach in aois a pósta agus ní raibh fhios ag an t-athair cén bean a bfuigheadh sé le h-aghaidh an mach.
    Fúair sé craiceann caora agus thug sé don mhach é. Dúbairt sé leis an craicheann a dhíol ag an aonach ach an craicheann agus a lúach a thabhairt abhaile chuige arís. Ní fhéadfhadh sé an craicheann a dhíol ach núair a bhí sé ag filleadh abhaile casadh bean áluinn leis agus díarr sé uirthe an craicheann a ceannacht. Bhain sí an lomra den craicheann agus thug sí an craicheann agus a lúach dhó. Núair a chúaidh sé abhaile dinnis sé dá athair faoí an bean a cheannuigh é. Dúbhairt an t-athair go bpósfadh an bhean a mhach agus do phós. Ní amhain go raibh sí áluinn ach bhí 'fios' aicí freisin.
    I gcionn tamaill chúaidh an gobán agus a mhach go Shasana. Ag lorg oibre a bhí síad
    AT0875: The Clever Peasant Girl