School: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. Galway
R. S. Ó Conaill

Locha Fuair
    le ba, caoirigh, cearcai agus lachain." "Tá leat" adeir an gruagach "ach tar aríst amáireach"
    Nuair a tháinig Choncubhair abhaile bhí gach stábla lán le stuic agus bhí an riméad air. Chuaidh sé suas chomh fada le locha Fuair an lá ar na b'áireach
    Tháinig an bád agus thuit gach rud amach mar an lá roimhe. Thug Concubhair buidheachas mór don gruagach, agus gnothuigh sé an cluiche aríst. "Cuir do dheasuigh" adeir an gruagach. "Cuirfidh mise mo deasuigh" adeir Choncubhair "nuair a rachfaidh mé soir go Sean Cúirt go mbeidh an bean 's álainne agus sbreághis san domhan an romham." "Tá leat" adeir an gruagach ach tar aríst amáireach."
    Nuair a tháinig Choncubhair abhaile bhí bean áluinn istigh roimhe. Sin é an tam a bhí (raibh) an bród air. Deirigh sé go moch ar maidin, agus dubhairt se leis an mbean go raibh air dul suas go locha Fuair aríst an lá sin. "Ná teidh" adeir an bhean "má rachaidh tú ann ní fheicfidh tú mise na Sean Cúirt choidhthe"
    "Caithfidh mé dul ann" adeir Concubhair "mar rud ar bith a geall mé riamh rinne mé é". "Ghnothaighidh an gruagach an cluiche indhiu" adeir a bhean "agus nuair a ghnothuigh sé sér'd déarfaidh sé leat ná go gcaithfidh tú an claideamh soluis atá ag Bréndhán Ó bucháin ins na hIndiacha Thiar a thabhairt dó. Ceapfhaidh sé nach bféadfaidh tú sin a fhágail ach sér'd déarfaigh tusa leis ná "Má
    Máire Ní Dhubhláine
    Na Coitiantaí, Co. Galway