School: Scoil Fhursa, Clárán

Clerhaun, Co. Galway
Tomás Ó Gairbhín

1. Mac Ríghan Gort Ruadh
    Bhí a athair an saidhbhir acht chaill sé a cuid saidhbhris. Cuir an t-athair téarma ar a mhac dul go Loch an Phuar ag súil go gnóitheochadh sé a chuid saidbhris arais arís. Bí an téarma istigh aige acht dhá lá nuair a connaic sé an bhád ag teacht agus iomradh daréig uirri acht gan ag iomradh uirri acht dhuine amháin. D'iarr sé ar Mhac Ríghan Gort Ruad an imreochadh sé cluichí. Dubhairt sé go n-imreochadh sé acht nach raibh aon gleas imeartha aige. "Níor fhág mise baile ariamh," ars an gruaigeac, "gan mo gleas imeartha a tabhairt liom." Leag sé anuas diasla óir, tapleas airgid, agus tosuig siad ag imirt agus bí an buaidh ag Mach Ríghan Gort Ruadh. "Cuir do geasaí orm anois thú" adeir sé go mbeidh beithidhigh, capaill, ór agus airgead ag m'atair agus cuile
    AT0313: The Girl as Helper
    Seán Mac Aodhagáin