School: Cloidheach (roll number 12090)

Clydagh, Co. Galway
Máire Úna Ní Cheallaigh

sin le tuighe nó sgaibín fraoch.
    Adhmad a bhíodh mar teine ag na ndaoine acht bíodh a lán móin acu freisin. Geobadh siad cuid maith admaid lobhtha sa bportach agus deanadh sin solas mait san oidhche. Tréis sin fuair siad rud eile cun solas maith a tabhairt san oidhche, Sgoilb guimhaise ab eadh é agus gheobaid san bportach é. Sáitheadh siad é sin i bpaideóg agus annsin tiubradh sin solas maith do na mná nuair bhíodh siad ag fiadóireacht agus ag cniotáil.
    Do bhíodh leabaidh nó dó sa cistin i ngach teach ar a dtugtí "cailleach". Do bhíod seomra amáin i gcuid de na tighthe agus bhí lochta i gcorr-teach. I lár a urláir a bhíodh an teine agus ní bhíodh aon similéar. Téigheadh an deatach amach trí bpoll a díon on tige agus tagadh an baisteach isteach ann freisin nuair bhíodh sé ag cur go trom.
    Padraig Mac Aodhagain
    Clydagh, Co. Galway