School: Cathair Loisgreáin (B)

Caherlustraun, Co. Galway
Pádhraic de Chlár

ná Nucóil.
    Bhí go leor páistí aige agus chuaidh sé isteach chuig a bhean agus dubhairt sé leithe go marbhocaidh sé an laogh go bhfeiceadh sé céard a bí ag reamhrú an laogh.
    Chuiadh sé sa bpáirc a raibh an laogh ann agus dfhan sé ag an mbaile go dtí am marbh na h-oidhche agus chonnaic sé an bó ag teacht ó liosín na Truim agus ag tabhairt diúl do'n laogh. Níor bhac sé léithe an chéad oidhche.
    Chuaidh sé abhaile agud d'innis sé da bhean céard a bhí ag reamhrú an laoigh agus dubhairt sé léithe go go dtiocfadh sé amach oidhche amarach agus go gcongbhocadh sé an bhó san oidhche i mbárach. Chuaidh sé amach an oidhche i ndiaidh sin agus tháinig an bó an t-am ceadhna. Bhí maide droighin aige agus an salann baistigthe agus an t-uisge coisrighthe.
    Nuair a bhí a shaith ólta ag an laogh bhí an bhó ag imtheacht agus
    Seán de Búrca