School: Cill Chuana (roll number 12782)

Kilcoona, Co. Galway
Liam Ó Conáin

An Chailleach

An Cailleach.
Bhí cailleach ann fadó agus bhí galar uirthi agus ní raibh sí in-ann eirghe as an leabaidh chor ar bith. Chuala sí go leighisfidhe í da dteigheadh sé [!] go roilig in-am marbh na h-oidhche. Ní raibh fhios aice ce'n chaoí a rachadh sí ann mar ní raibh sí in-ann siubhal. Dubhairt fear go n-iompróchadh sé ann í. Ar chaoí ar bith tháinig an oidhche agus chuir an fear an cailleach isteach i mála agus thug sé go dtí an roilig í. 'San am céadhna bhí fir ag dul ag goid caorach. An oidhche sin bhí sé socruighthe ag beirt fear dul ag goid caorach. Chuaidh an beirt isteach ins an roilig. Chuaidh ceann aca amach go páirc eile a raibh na caoirigh.
D'fhan an fear eile 'san roilig ag cuir faobhar ar an sgian leis an gcaora a mharbhughadh. Bhí sé ag cuir faobhar ar an sgian nuair a tháinig an fear leis an gcailligh. Nuair a chuala fear ag teacht é cheap sé gurab é a chomráda a bhí ag

Seán Ó Chuinneagáin
Bunatober, Co. Galway