School: Cill Chuana (roll number 12782)

Kilcoona, Co. Galway
Liam Ó Conáin

Fionn Mac Cumhaill

Fionn Mac Cumhall.
Sul a rugadh Fionn Mac Cumhall rinneadh dlighe in Éireann agus dubhradh gach páiste a bheadh ag a athair a mharbhughadh mar bhí muinntear Cumhall ag eirighe an láidir. Nuair a rugadh Fionn thug a sean mháthair isteach 'sa gcoill é. Fuair sí siúnéar agus gheárr sé teachín beag isteach i gcrainn mór ann agus nuair a bhí sin déanta aige d'fhiafruigh sé cailleach an raibh aon locht ann. Chuaidh an cailleach isteach 'sa teachín agus d'fhéach sí thart "Bhail", ar sise tá aon locht amháin ann. Cuir isteach do chloigeann go bhfeicfidh tú é. Chuir an siunéar isteach a chloigeann acht bhí tuagh ag an gcailleach agus bhain sí an cloigean de mar bhí faitchíos uirre go n-déarfadh sé le aon duine go raibh sí fhéin agus an páiste annsin. Bhí sí gá bheathú ar feadh seacht mbliadna agus dubhairt sí leithe fhéin "tá sé in-am thú a bhaisteadh anois". Chuaidh sí go dtí an séipéal annsin agus nuair a bhí sí ag dul ann chonnaic

Seán Ó Chuinneagáin
Bunatober, Co. Galway