School: Cill Chuana (roll number 12782)

Kilcoona, Co. Galway
Liam Ó Conáin

1. Tá tobar beannuighthe in mo bhaile sa dár bhainm, "Tobar Cuna ["]. Bhí Naomh Chúna ann fadó ag baisteadh daoine ann. Chuala mé fear a'rádh gur istigh i bpáirc eile a bhí sé ar dtús.
    Thárla gur tháinig triúr mná ann tráthnóna breagh ag rádh paidreacha. Nuair a bhí siad raidhte aca tosaigh siad ag troid agus maidin lá ar na bhárach bhí an tobair déanta ins an áit a dtugann siad "Dabhach-Cúna["] air anois. An t-am sin bhí breac beag shíos 'sa tobar agus níor rug aon duine ariamh air. 'Sa deireadh tháinig bean a bhí dúil mhór in éisg aice. Rug sí ar an mbreac agus do thug sí abhaile é. Bhí an t-iasg ar an tlú aice agus bhí cúpla sméaróid faoí. Nuair a bhí taobh amháin de rósta thóg an bhean an sgian le na ionntughadh, nuair a leag sí an scian air thug sé aon léim amháin amach leis an doras is níor
    Pádhraig Ó Gráine
    Feirmeoir