School: Cill Chuana (roll number 12782)

Kilcoona, Co. Galway
Liam Ó Conáin

1. (continued from previous page)
    Mháthair Bheannuighthe. Thug sise píosa de'n lín a bhí faoin leanbh bheannuighthe di agus dubhairt sí lei é a chuimilt ar bholg an sean fhear agus go leigheasadh sé sin an pian. Rinne sí amhlaidh agus bhí an sean fhear níos feárr.
    Cuireadh na daoinne fadó na páistí faoí bholg asail chun an triuch a leigheas. Leighe[as] eile do'n triuch fuighleach Seán agus Siubháin dá mbeadh fáithní ar duine cuimleochadh sé péiste dár b'ainm Seán dubh órra agus crochfach sé an péiste ar dealg sgeithe, leighis eile tobar uisge a fhághail ar chloch nuair nach mbeadhfhá gá thórnuigheacht agus iad a nigheachán ann.
    Long ago when the people would have toothache they would rub a frog of their teeth. If they had a wart on their fingers and if they came to a big stone with splits on it and water in the splits they rubbed the water of the warts and to say "Wart, Wart go away", three times and in a few weeks the warts would be gone.
    Languages