School: Cill Chuana (roll number 12782)

Kilcoona, Co. Galway
Liam Ó Conáin

1. (continued from previous page)
    agus fuair sé an fhios uaidh-san. Sgríobh sé leabhar annsin agus chuille rud a bhí le teacht bhí sé sgríobhtha ann. Bhí sé ag leigint air gur aige féin a bhí an fhios. "Tairgín "Dómhnall Cam" a tugtaoí ar an leabhair sin.
    Bhí gáirdín ubhall ag Sgiréid agus bhí buachaillí an bhaile ag goid na h-ubhall uaidh. Thoisigh sé ag cur balla mór thart timcheall air annsin. Bhí sé troigh agus fiche ar aoirde. Táinig Sgiréid muintreach as Ceathrú na Cruaiche ag cuairt dhó. "Cé'n fáth a bhfuil tú ag cur balla thart timcheall an gáirdín", ar seisean. "Tá na buachaillí óga ag goid na n-ubhall uaim", arsa Sgiréid Baile-an-duibh. "Tá mada agam-sa agus ní goidfeadh síad na h-ubhall uaidh", arsa Sgiréid Ceathru na Cruach. "Cuirfidh mé geall leat go ngoidfeadh", arsa Sgiréad Baile-an-Duibh. "Cuirfeadh mé geall cúig punt ort go goidfeadh", arsa Sgiréad Ceathru na Cruach.
    Cuir siad an geall. Dubhairt Sgiréad Baile-an-Duibh go gcaithfeadh Sgiréad Ceathrú na Cruach a fhanacht i mBaile-an-Duibh an oidhche sin. Dubhairt sia[d] le buachaillí óga an bhaile go dtiubhradh siad deich bpunt dhóibh dá ngoidfeadh siad
    Seán Ó Cuinneagáin
    Feirmeoir