School: Cill Chuana (roll number 12782)

Kilcoona, Co. Galway
Liam Ó Conáin

1. (continued from previous page)
    mhuillean agus tháinig siad amach an taobh eile. An fhad is bhí sé sin ar siubhal aca bhí na báilí ag innsint a n-ainmneacha do na piléar. Bhí orra a imtheacht ar a theichead annsin. Bhí chuile sean fhear 'sa mbaile seo imthighthe chuile oidhche agus bhíodh mála mona ag gach fear agus bhíodh teine aca faoí na ballaí. Bhí siad mar sin ar feadh ceithre mí agus bhí siad préachta mar níor stop sé acht ag cur seaca ar feadh seacht seachtmhaine agus bhí Loch Coirrib ar fad reóite. Tógadh cúig fhear is fhiche agus cuireadh go príosúin iad. Héis tamaill leigeadh amach iad agus tógadh na caiptíní a bhí orra agus cuireadh isteach 'sa bpríosúin iad. Ina dhiaidh sin bhí an t-am ag eirighe níos feárr. Ní raibh an cíos chomh mór is bhí sé roimhe sin. B'shin é an t-am a tosuigh an Connradh Talmhan.
    Seán Ó Cuinneagáin
    Feirmeoir