School: Cill Chuana (roll number 12782)

Kilcoona, Co. Galway
Liam Ó Conáin

1. An t-Easbog Ó Ciaráin.
    Bhí coláiste i mBun-an-tobair fadó. Bhí ar an t-Easbog Ó Ciaráin aon fhear agus fiche le sagairt a dheanamh díobhtha aon Dómhnach amháin. Sul a thug sé an Sacramant Naomhtha chuaidh sé ag spaisdóireacht taobh thiar de'n abhainn. Chaith sé uair a chluig annsin ag léigheadh leabhair. Siubhal sé ar an uisge ag dul treasna na h-abhainn. Nuair a tháinig sé ar ais ag an gcoláiste bhí cean dé na scolairí imthighthe gan tuairisg air
    Ba mhac a dhearbhráthar féin é agus bhí sé imthighthe le bheith pósta le mnaoí óig Protastúnach. Bhí sí ina cómhnaidhe ag "Cave" Anach Cuain. Bhí an-fhearg ar an Easbog acht níor fhéad sé an fear a fheiceál go cean leath-bliadhna. Lá amháin casadh leis é i lár an bhóthair i gcóiste leis. "Tá tú gabhtha anois agus is fada mé ar do thóir, céard a rinne tú ar chor ar bith, ars an t-Easbog." "Rinne mé rud a rinne tú
    Sorcha Ní Chuinneagáin
    Bunatober, Co. Galway