School: Cill Chuana (roll number 12782)

Kilcoona, Co. Galway
Liam Ó Conáin

Tomás Mac Aodha agus an Púca

Tomás Mac Aodha agus an púca.
Bhí fear ann uair amháin dár b'ainm Tomás Mac Aodha. Chuaidh sé féin agus a bhean, Máire go Gaillimh lá le ualach cruithneachta. Bhí sé ag eirighe deireannach sa ló sul a bhfuair siad íocaidheacht ar an gcruithneacht. Bhí ar an gcarraeraidhe a dul abhaile go luath leis an gcapall. B'éigin do Thomás agus Máire a dul abhaile ag siubhal thart timcheall Baile-Cláir mar ní raibh bóthar an Churraigh déanta an t-am sin. Bhí cómharsa dár b'ainm Seán A Búrca in-aonfheacht leo. Bhí cloch shalainn ag Máire ar a druim.
Ag dul anuas Ath-Chloigín bhí siad an-tuirseach. Ins an ngleann taobh thíos de'n Teampuill Gallda, Ath-Chloigín chonnaic siad "pony" beag ag ithe ar cholbha an bhóthair. "Bainfidh mé sgathamh marcaigheachta as an "bpony" seo," arsa

(name not given)
unknown