School: Baile an Doire (roll number 16410)

Ballinderry, Co. Galway
Tomás Ó Maolmhichíl

1. Fuair mé an da sgeul seo o Phádraig Ó Lorcáin (Pat Larkin) Poll-an-ór, Cummar, Beul-Áthe-Glúnín Co. na Gaillimhea
    "Bhí fear in mo pharóiste uair amháin agus bhí se an tugtha do'n ól agus dubhairt an sagart leis nach bhfeicfeadh sé an flaitheas go brath.
    Dubhair an fear
    "Muna dteigh ins an bhflaitheas
    Da bhfuil ins an ngleann
    Achr an mead seo nach mblasann
    Uisge beatha, na leann
    Saoilim fein gur beag a bheos ann."
    "Aimsir an chruaidhreáin bhí mín-buidhe 'ga dtabhairt amac, agus is é an sagart paroiste a bhí i gceannas le cothrom na Feinne a thabhairt do na daoine. Bhi fear agus a bhean ins an bparoiste agus bhi siad seasg - ni raibh aon chlann aca agus dubhairt an sagart nach bhfuighadís aon mhin.
    Nuair a chuala an fear nach raibh aon mhin le faghail aige thosuigh sé ag deanamh amhrain faoi an sagart. Chuala an sagart an sgeul
      1. poetry
    Tomás Ó Maol Mhichil