School: Baile an Doire (roll number 16410)

Ballinderry, Co. Galway
Tomás Ó Maolmhichíl

1. Áit-Ainmneacha
    Sé Breaclún an t-ainm atá ar mo bhaile agus sé Cummer an t-ainm atá ar mo pharroiste agus sé Cláir an t-ainm atá ar mo bharúntacht. Táaon tighthe deag in mo bhaile anois agus bhí an méid ceadhna ann fadó. Ceann slinne atá ar cheithre aca agus ceann tuighe atá ar na cinn eile.
    Tá an baile seo i n-aice le Beal-átha-Glunín. Ní’l fhios againn cé’n fáth a tugadh Breaclun air acht tá fhios againn cé’n fáth a tugtar Beal-átha-Glúnín ar an áit eile atá i n-aice leis. Bhí fear darbh’ainm Maolán ag tarraingt cloch go Cill Maolán le bullán fadó.
    Oidhche amháin goideadh an bullán agus marbhuigheadh é i nDunbeag. Fuair an fear é sin amach agus chuaidh sé síos go nDunbeag ag iarraidh fhághail amach cé
    Brackloon, Co. Galway
    Seán Búrca