School: Cúl Árann (Clochar)

Coolaran, Co. Galway
An tSr Fionnbharra

1. Is iomadh saghas cluiche a bhíos ar siubhal cois na teinead. Bíonn siad ag imirt "Luar a Bhóg léar a Bhóg" agus bíonn siad ag imirt cleasanna leis an Lúarach freisin. Seo é an chaoi le "Luar a Bhóg léar a bhóg d'imirt:-
    Bíonn sluagh mór daoine ina súidhe inaice na teineadh agus bíonn bata ag ceann aca. Annsin deireann sé píosa fillidheachta agus nuair a bhéas sé réid fágann sé an bata ar duine éicint agus annsin bíonn an duine sin amach nó bíonn se réidh leis an gcluiche.
    Bíonn daoine eile go mór mhór na daoine fásta ag imirt cleasanna leis an lúaracj. Géibheann duine treasta bata beag agus stróiceann sé an lúarach agus cuireann sé ainm beirt bhuachaillaí ar na scríoceanna sin. Tar éis tamhaill
    Máire Ní Choisthealbh
    Glenmore, Co. Galway