School: Cúl Árann (Clochar)

Coolaran, Co. Galway
An tSr Fionnbharra

1. (continued from previous page)
    acu le teach nua a thosuigh agus le dul na chomhnuidhe ann freisin. Dia h-Aoine nó Aoine na Cheasta an t-am a bhí acu le na barraí a chur. Mar ta an t-am sin beannuighthe mar irith na seachtmaine sin rinneadh Céasa ar Íosa Críost.
    Deir sean mhuinntir lion gurbh Dia Sathain an lá a bhí acy san t-sean aimsear le dul go dtí an Baile Mór. An lá sin dá mbeadh sé ag báisteach nó dá dtagadh stoirm mhór ní fhanadh na daoine sa mbaile mar deireann siad na bhfuil sé ceart a bheith a dul i gcoinne Dia ár Slánnuightheóir.
    Nuair a bhí deiread le Mí na Márta ceap an sean bhó go raibh an lá breágh ag teacht. Annsin d'iarr Mí an Aibreáin ar Mí na Márta trí lá a thabhairt dí le deireadh a chur leis an sean bhó. Fuair sí na trí lá agus failte. An céad lá táinigh an sneachta agus basgadh í agus an
    Máire Ní Choisthealbh
    Glenmore, Co. Galway