School: Cúl Árann (Clochar)

Coolaran, Co. Galway
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. (continued from previous page)
    Nuair a bhíonn siad ag baint na bfataí an chéad rud osglann siad na driollanna leis an gcéachta agus crúbann siad iad ar a nglúnaibh.
    Piocann na páisdí sgoile iad agus curtar i malaí iad. Cuirtear i bpoll san talamh íad agus cuirtear túige agus cré ortha. Díoltar alán fataí san gceanntar agus cuirtear go dtí na "Cannery Islands" agus Americá theas iad.
  2. Cuireann gach duine san áit seo fataí gach bliadhain agus bíonn cuid le díol ag cuid mhaith de na daoine. Cuirtear iad le céachtaí. Bhí na ceachtaí a bhí amuigh fadó déanta d'adhmad ar fad acht an pláta iochtar, an leabhaidh agus an cóltar. Ta sé leath céad bhliadhain nó mar sin ó dhéineadh aon uasái dé'n ceachta adhmad san tír seo, agus roimhe sin bhí na láighe ann, (an) 'Sé an caoí a ndéantaoí iad, an t-adhbhar a ceannacht agus déanadh an gabha é. Seo é an caoí a cuirtear na fataí
    Nóra Seoighe
    Carheenlea, Co. Galway