School: Cúl Árann (Clochar)

Coolaran, Co. Galway
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. (continued from previous page)
    agus buaileann sí buile anuas ar a chloigeann agus briseann sí é agus chaitheann an bean óg agus a fear suidhe síos agus a leath de ithe. Bíonn an-sproidh aca an oidhche sin, bíonn ithe agus ól agus damhsa mór aca go dtí an maidin. Bíonn teine mór lasta annseo agus annsuid ar fud an bhóthair abhaile.
  2. I rith na h-inide is mó déantar na cleamhnais. I rith an aimsir sin téigeann an fear a bhfuil ion-phosta go dti teach na mná a bfearr leis pósadh agus iarraigheann sé an inghean ó'n athair agus slam airgead léithi. Má a bhfuil an inghean sásta an fear airithe pósadh ní bhíonn le socradh acht an spre, acht is iomdha uair a bhíonn aimhréidh ortha i dtaoibh an spré. I ndéire thiar thall déanann siad an margadh agus socruigheann siad an lá 'na mbeadh an pósadh.
    Maidin lae an phósaigh téigheann an
      1. poetry