School: Cúl Árann (Clochar)

Coolaran, Co. Galway
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. Tá tobar beannuighthe i nGráinseach i bparáiste Lachaigh agus cúpla céad slat ó abha an Chláir. Tobar Seibhne a tugtar air. Deirtear go raibh aingeal le feiceal ann fadó agus tá lorg a choise le feiceal ar cloich le h-ais an tobair. Tá sgeacha ag fás in aice leis an tobar agus deirtear gurbh é Naomh Seibhne a chuir ann iad.

Tá tobar beannuighthe eile i mBaile Áth an Ríogh tímcheall le leath mhíle taobh shoir ó dheas ó'n gcathair. Tobar na Maighdine Muire iseadh é. Téighean na daoine ann an cúigeadh lá déag de Lúghnasa agus an t-ochtadh lá de Mheadhon Fhóghmhair. Suibhlann siad timcheall an tobair agus deireann siad paidrecha agus ólann siad deoch as an tobar.
    Bríghid Seoighe
    Carheenlea, Co. Galway