School: Cúl Árann (Clochar)

Coolaran, Co. Galway
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. (continued from previous page)
    Tobar Naomh Padraig iseadh é. Téigeann na daoine ann le stáisiún a dhéanamh ar na trí Domhnaighe deireannach do mí Iúil. Téigheann siad tar-timcheall an tobair cuig uaire déag agus tar-timcheall crainn atá in-aice an tobair dá uaire déág agus tar-timcheall cloice cun an stáisiún a chriochnú sé uaire.
  2. Tá tobar beannuighthe in aice le Máinistir ar bhárr an cnuic ar a dtugtar "Cnoc Ruadh Mainistir". Sé tobar Naomh Bearnáin é. Tugann na daoine turas air Lá Féile Bearnáin ar an t-aonadh lá is ficheadh de mhí na Lúghnasa, agus bhí sé ráidhte go n-éirigheadh éan aníos as an tobar gach aon seachtmhadh bhliadhain agus craitheadh sé a cuid sgiatháin agus duine ar bith dá dtuiteadh braon de'n uisge air, dá mbeadh éalann ar bith air
    Nóra Seoighe
    Carheenlea, Co. Galway