School: Cúl Árann (Clochar)

Coolaran, Co. Galway
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

and nine tails is to be seen yet.
    Paddy Doyle, Coolarne, Athenry Co Galway
    Paddy Burke the same address
  2. Oidhche Samhna:- An oidhche a bhíonn na síadhóigí ag ithe na sgíthior. Oidhche goid cabáiste ó na comharsanaí agus ‘ghá chaitheamh ag an doras dúnta. Oidhche déanamh cleasannaí, trí plátaí fhághail agus uisge glan a chur i gceann, uisge salach i gceann eile agus cré san tríomhadh cheann agus thubhradh duine sgata uatha agus cuirfidh púicín air agus caithfheadh sé dul ar a dearnachaí agus caithfheadh sé dul chómh fada leis na trí plátaí agus a lámh a cur i gceann aca. Dá gcuirfheadh sé san uisge glan é chaithfheadh sé dul tar fairrge. Dá gcuirfheadh sé san gcré é bheadh sé garr do’n bhás agus dá gcuirfheadh sé san uisce salach é, baintreabhach a caithfheadh sé phósadh.

Lá Máirtín:-
    A Mháirtín i Mhártan bhfuil tú istigh?