School: Cúl Árann (Clochar)

Coolaran, Co. Galway
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. (continued from previous page)
    thug sé do na bonnaí. Amach leis an sagart annsin agus buidéal coisrichthe aige. Nuair a chuala sé an torann do thosuigh sé ag caitheamh an uisge leis an bfhear. Cheap an fear gur ag báisteach a bhí sé agus thóg sé an bratlín as an comhra agus chuir sé 'na timcheall é.
    Nuair a chonnaic an sagart é sin rith sé abhaile agus d'innis sé an sgéal leis an sean bhean a bhí 'na comhnuidhe san teach. Níor shiubhal an bean sin ar feadh ocht mbliadhain roimhe sin agus dúbhairt sí leis an mbuachaill dá dtógfhadh sé síos í go mbhainfheadh sí caint aistí. Chuir an buachaill ar a dhruim í agus as leis go dtí an roiligh. Nuair a chonnaic an fear ag teacht iad cheap sé gur an beirt a bhí ag teacht leis an gcaoraigh agus dúbhairt sé "an bhfuil sí ramhar. Seo dhuit ramhar nó tana anois dí" arsa an buachaill ag caitheamh an bean síos san uaigh. Seas sí suas agus rith sí abhaile.