School: Cluain le Fán (roll number 12817)

Cloonliffen, Co. Mayo
Seán Ó Callaráin

1. Bhí lánamhain ann uair amháin, agus bhí beirt malraigh acú. Fuair an bean bás, agus pósadh an fear arít. Nior mhaith leis an leas-mhatair na páistí.
    Aon lá amhain cuaidh an leas-mathair go dtí an coill, agus do thug sí na páistí léithí. Rinne an leas-mathair teine mor, agus d'fhág sín na malraigh le h-ais na teinead agus caiadh sí abaile. Tar-eis tamaill bhí na páistí ag dul amúgha san gcoill.
    Tar - eis tamaill thainig siad go teach a bhí 'san coill. Bhí sean bhéan 'san teach. Bean grána a bá eadh í, agus bhí slaitín draoideacha aichí. Cuaid an sean bhean amach le h-aghaid brosna mónad. Ní leigfheadh an sean bhean na páistí amach. Nuáir a bhí sí imthigthe fuair na páistí an slaitín araóidheachta agus chuaidh siad abaile. Nuair a srois siad an teach bhí an leas-mathair marbh agus bhí failte mór ag a n-athair rompa.
    Bean Ní Griobhthá
    Caher, Co. Mayo