School: Cluain le Fán (roll number 12817)

Cloonliffen, Co. Mayo
Seán Ó Callaráin

1. Cuaidh féar ag déanamh cleamais aon uair amháin. Thug sé fear leis agus dubhairt sé leis an bfhear aon rud a déarfaidh mise, abradh tusa go bfhuil an oiread eile agam.
    Núair thainig siad go dtí an teac bhí fáilte mór rompa. Nuair a bhí siad ag cainnt dubhairt an fear go raibh bó aige, agus dubhairt an fear eile go raibh dá bó aige. Dubhairt an fear aras go raibh capall aige agus dubhairt an fear eile to raibh da capall aige. Dubhairt an fear go raibh sé caoirigh aige agus dubhairt an fear eile go raibh do-déag aige. Dubhairt an fear go raibh deich n-acraí de talamh aige agus dubhairt an fear eile go raibh fiche aige.
    Diarr an cailín ar an fear cé mheid blian a raibh sé. Dubhairt sé go raibh sé dice-cuig blian agus dubhairt an fear eile go raibh sé caoga blian.
    Bean Ní Gríobhtha
    Caher, Co. Mayo