School: Clochar na Trócaire, Baile an Róba

Ballinrobe, Co. Mayo
Na Siúracha

1. Prince Murcadha
    I bhfád fadó nuair a bhí an t-sean-saoghal óg bhí mach an áird ríogh in Éirinn ag fiadhach ins an gcoill. Chonnaic sé ag teacht chuige fear iongantach. Chaith sé mantal gorm agus sgiorta beag dub garbh agus d'iomchur sé trí bhile d'iubhair treasna a chuid asgaillí. Le mar tharraing sé ar an bprionnsa chain sé ar an bprionnsa chain sé a ghlún chrom sé a ceann agus a cholainn agus d'umhluigh sé go lághach do'n phrionnsa. "Cé tú tusa?" ars an prionnsa no céard é do ghraithe liom-sa?". "Ogánach mé ar thuairisg mhaighistir," arsan buachaill. "Muire is maithe le chéile muid," arsan prionnsa mar teastuigheann searabhónta uaimh", ars an prionnsa. "Cé'n tuarastal a bheifeá ag iarraidh le ceann bliadna?" prionnsa. [!] An tuarastal a mbeinn féin sásta socrú air," ars an buachaill. "Bhoil, go deimhin agus cé'n mhaith mór atá tú a déanamh agus tú ag tóireacht an tuarastail a bheifeá féin sásta socrú
    Brighidh Ní Chuinn
    Seán Mac Chuinn