School: Clochar na Trócaire, Baile an Róba

Ballinrobe, Co. Mayo
Na Siúracha

1. Bhí baintreabhach ann fadó agus bhí triúr inghean aicí agus dubhairt ceann acu go rachadh sí féin ar aimsir agus dubhairt sí le na máthair cáca a dhéanamh.
    D'iarr a máthair uirthi ar b'fearr léi cáca iomlán agus malacht nó leath cáca agus beannacht agus dubhairt sí go mb'fhearr leithí cáca agus malacht agus d'imthig sí. Thainig sí go teach sean chaillighe agus d'iarr sí uirthí í a thógáil isteach ar aimsir. Thóg, d'ith sí a suipéar agus chuadar a codladh. Nuair a d'éirigh sí ar maidin dubhairt sí leithi imtheacht agus lán sithleáin d'uisge a thabháirt cuicí, mara a n-dhéanfadh go mbainfeadh sí an ceann dí. Chuaidh an cailín ar thóir an uisge acht ní raibh sí in ann an t-uisge a tabhairt abhaile agus baineadh an ceann dí. Rinne an dara inghean an rud ceadna agus baineadh an ceann dí freisin. Annsin dubhairt an ceann b'óige go rachadh sí féin ar aimsir agus dubhairt sí le na máthair cáca a dhéanamh. D'iarr an máthair uirthi
    Bridie Moran
    Julia Moran