School: Clochar na Trócaire, Baile an Róba

Ballinrobe, Co. Mayo
Na Siúracha

1. Nuair a bhí Naomh Padhraig ag dul tríd Cill-Meadhon uair bhí gabhar aige agus mharbhuigh muintir na h-áite an gabhar air. Dubhairt an Naomh nach mbeadh an baile beag sin níos mó araimh. Tháinig sin amach go fíor mar nuair a tógtar teach ann tuiteann ceann eile.
    Dubhairt an Naomh freisin nach rachadh búistéar ar aghaidh ann go deo agus tháinig sin amach fíor freisin mar thosuigh go daoine ag obair mar búistéáraí ann agus níor lean leo. 'Sé an fáth a dubhairt sé seo faoi an m-búistéar mar gheall ar na daoinibh gan croidhthe a mharbhuig an gabhar.
    S. Ó Muineacháin, Sruthán Frainnceach, Cill Meadhon
    Kilmaine, Co. Mayo