School: Scoil na mBráthar, Baile ‘n Ródhba

Ballinrobe, Co. Mayo
M. A. Ó Mathghamhna

Bhí Rí in Éirinn fadó agus Bhí sé Pósta.

Their is a carn in Ballinaya called Eochai. Long ago there was a battle fought between the Firbolgs and the Tuatha De Danaan for a fort. In the Battle Eocai the Firbolgs was slain. The Firbolgs were defeated and the Tuaha De Danaan took the fort. After the battle the Firbolgs made a fire, and burned Eocai to ashes then they put the ashes into a gold pot. They buiried the pot in a hole. Then they made a big carn of stones over them, and ever since the people calls it Carn Eocai.
  2. Bhí Rí in Eirinn fadó agus bhí sé pósta. Bhí inghean amháin aige a bhí blian is fiche. Cailleadh a bhean annsin. Lá an t-socraid, (?) sé spéis leis an inghean ag teacht abhaile fá cheana bliana. Bhí mac óg aici.
    Bhí píosa maith talmhan ag an Rí agus go leor fear ag obair ann. Ghlaoidh sé ar duine acu, agus dubhairt sé leis bosca a dhéanamh. Chuir sé an leanbh isteach sa mbosca. Fuair sé scaball agus chuir sé thart ar a mhuinéal air agus scríobh sé ar an scaball: "Mise leas-mhac an Ríogh."
    Annsan dubhairt sé le ceann de na fir an bosca a
    Séamus Ó Muirigheasa