School: Scoil na mBráthar, Baile ‘n Ródhba

Ballinrobe, Co. Mayo
M. A. Ó Mathghamhna

1. An Caipín Dréachta
    Seas mé go bogha agus breathnigh mé uaim. Chonnaic mé scata buachaillí ag bualadh báire. Nuair a bhí siad tuirse d'iarr siad ar an g-caipín cuimhnigh m'aise ar an péan agus cuimhnigh mise ar an g-caipín. D'iarr siad an caipín thógáil annsin. Dubhairt mise le mo caipín; Tógadh linn siud. Fuair muid muid féin i seiléar na Spáine agus thosaigh na buachaillí ag gol agus thosaigh mé féin ag gol. Nuair a bhí na buachaillí sugach tuit mé féin ar meisge. Thaínig na pólais, rug siad orm, dubhairteadar liom go raibh an seiléar rabáilte, dubhairt siad go gcaithigh mé luadar agus thugadar a breitheamhnas mé a chrochadh.
    Dubhairt siad liom go g-crochadh siad mé as cáirt. Nuair a bhí an slabhra thart ar mo bh-fuinéal dubhairt mé nach ceart mé a chrocadh gan mo caipín do chur orm. Dubhairt; A caipín dhílis tóg cun bailigh mé. Do thóg an cairt agus mé féin chun bailigh go Cnoch Mádh. Sin an céad sampla de chairt a bhí i n-Éirinn.
    Paitsín Ó Cadhain
    Bóthar na Rasaí