School: Maol Raithnighe

Mallaranny, Co. Mayo
An tSiúr Philomena

cuir an leas-mhathair a mhac.
    Biodh an spideóg ag rádh gach maidin "Mharbhuigh mo leas-mhathair mé, bhí brón ar mo athair in mo dhiaidh agus chaoin mo deirbhshuir mé go bog binn".
    Bhí fhios ag an athair go raibh rud éigin ag bun an chrainn. Chártuigh sé anios an cré ag bun an chrainn, agus céard a fuair sé ach a mhac mhúirneach fein. Theig sé leis an gasúr, agus chuir sé é san uaigh céadna le-n a mhathair fein é.
    Tháinig sé abhaile agus fuair sé bairrile tára agus chuir sé an leas-mhathair isteach 'san mbairrile agus las sé an tara agus doghadh an leas-mathair.
  2. Ma's áil leat Síol Dálaigh a bheith samh leat ná socar tabhair dóbhtha gach a n-íarrfar (Finn) agus ná h-íarr tada ortha