School: Maol Raithnighe

Mallaranny, Co. Mayo
An tSiúr Philomena

Bhí fear ann tá cúpla céad bliadhain ó shoin ann. Pósadh é agus rugadh mac óg dhó.

Bhí fear ann tá cúpla céad bliadhain ó shoin ann. Pósadh é agus rugadh mac óg dhó. Nuair a bhi an mac bliadhain d'aois chuaidh a athair ar lorg oibre. Chuir feilmeoir aimsir bliadhain is fiche air. Bhfada leis an aimsir ach, bhí sé sasta cur suas leis.
    Niorbh fhada go raibh an aimsir thuas agus bhí an fear lé n-a phaighe a fhághail agus dul abhaile. Rinne bean an fheilmeora dá cháca dhó agus chuir sí a páighe i gceann aca agus dubhairt sí leis gan an cheann sin do ithe. Thug an feilméar trí chomhairle dhó freisin - gan dul aon aith-ghiorra ach fanacht ar an mbhóthar.
    Gan fanacht oidhche i dteach a mbheadh bean óg pósta ag sean-fhear.
    Nuair a bhéadh fearg air, a phíopa a lasadh.
    Bhog leis abhaile. Bhí bealach fada roimhe. Chuaidh sé isteach i dteach um trathnóna agus dfhan sé ann sgathamh, ach chuaidh sé amach mar bhí bean óg pósta ag sean-fhear ann. Bhí sé ag dul abhaile ar feadh na h-oidhche. Casadh fear eile leis ar maidin agus
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    Tomás Ó Domhnaill