School: Leitir Machaire (roll number 13370)

Lettermaghera South, Co. Mayo
Máiréad Ní Shnoidigh

1. Oidhche amháin tháinig ceannuightheoir go dtí an ceanntair seo. Bhí tuirseach air agus fuair sé lóistín i dteach san áit seo.
    Socruigheadh go mbéadh mac an tighe agus an fear seo in aon leabaidh amháin, agus an mac ar an taobh amuigh. Sin mar chomhbirligh na tuismightheóirí, agus bhí fáth leis.
    I rith na h-oidhce dúisigh an ceannuightheóir, agus tháinig sé isteach in a chloigeann a áit a aistriú, agus chuaidh sé ar an taobh amuigh. Go déannach san oidhce tháinig na [tuismightáile]? agus mharbhuigheadar an mac in ionad an fear eile.--Bhaineadac an ceann de deirear go mbíonn caoineadh thart timcheall an tighe sin ó shoin -- agus tugtar cholann gan
    (Ar taobh)
    Ceann “ar an duine a bhíonns ag caoineadh ann.