School: Leitir Machaire (roll number 13370)

Lettermaghera South, Co. Mayo
Máiréad Ní Shnoidigh

1. (a) Tá ar an gcailín cuid mhaith d'a cuid gléasadh a dhéanamh í féin nó ní bhéidh ádh uirrí, ach amháin an gúna. Ní ceaduighthe dí an rud sin a dhéanamh. Na cailíní a cuireann an gúna mór sin le chéile ba chóir dóibh ribe d'á gcuid gruaige do chur isteach sa bhfaithim sa gcaoi go mbéidh siad pósta go luath iad féin.
    (b) An dath agus eile
    Sean rud, rud nua, rud éicínt ar iasacht, rud gorm - siad na rudaí atá riachtanach. Deirtear anois go bhfuil gach dath ádhbharach, ach amháin dath na sidheóg - sin an dath glas. Deirtear go gcuireann siad mallacht ar gach duine a caitheann an dath sin
    Ní maith le fúrmhór na ndaoine Dia Luain, nó Dia h-Aoine
    Máiréad Ní Snoidigh