School: Tóin an tSeanbhaile

Tóin an tSeanbhaile, Co. Mayo
Pádhraic Mac Pháidín

1. Áit Ainmneacha
    Tá go leor sean ainmneacha san áit seo, "Log Mór", thug siad an t-ainm sin air mar tá loch inaice leis. "Loch Glas", thug siad an t-ainm sin air mar tá oileán glas amuic ann. "Bóthair Pat Sweeney", thug siad an t-ainm sin air mar an chéad chairt a fuair sé bhí sé ag tairint na gcloch le h-aghaidh a thighe. "Loch Geall", thug siad an t-ainm sin air mar tá uisce gheall san loch. "Clasaigh na dTaidhbhisí", thug siad an t-ainm sin air mar ta poll mór ann agus tá sé lom-lán le taidhbhisí, agus feiceann cuid de na daoine fir agus mná ann san oidhche."Bun an Bhóthair", thug siad an t-ainm sin air mar tá sé briste ag a bhun. "Gób Bán", thug siadu an t-ainm sin air mar tá gób bán ag dúl amach san loch. "Poll Mór", thug siad an t-ainm sin air mar tá poll mór cruinn ann agus sin é an fath a thug siad an t-ainm sin air. "An t-sean Bóthar", thug siad an t-ainm sin air mar fadó bhí an bóthar sin ag dul síos go dtí an cladach. "Gób na h-Áirde", thug siad an t-ainm sin mar tá gób ag dul amach san fharraige agus sin é an fáth a thug siad Gob na h-Airde air an áit sin.
    Páid Ó Cearnaigh