School: Tóin an tSeanbhaile

Tóin an tSeanbhaile, Co. Mayo
Pádhraic Mac Pháidín

1. Na Fataí
    Ta go leor fataí ag fás thart annseo, cuireann síad na fataí san Earrach, ar dtús romharann síad an talamh. Déanann síad iommaire leis na fataí, agus cuireann siad aolach ar na h-iommairí agus cuireann síad na fataí í líne ar an aolach. Annsin iompuigheann síad an cré isteach ar na fataí.
    Drilliní is mó a bhíonns ag na daoine thart annseo. Bhí bárr maith ann imbliadhna mar níor thánaig an dúbhchán orra. Piocann síad an lobhtharnach amach asta agus baintear íad le spáid. Cuireann muid na fataí móra ins na puill, le h-aghaidh an gheimhridh agus an Earraigh, ionuis go mbéad fataí póir againn. Róstann na sean daoine íad san teine agus an t-ainm a tugann síad orra "Prisleán".
    Proinnsias Ó Máille