School: Tóin an tSeanbhaile

Tóin an tSeanbhaile, Co. Mayo
Pádhraic Mac Pháidín

1. Na Bóithre agus Leachtaí
    Tá go leór sean bóithre annseo agus leachtaí, ar an chuid is mó tá ainmneacha. Thíos ar an "Dubhaigh" i dTóin an tSean Bhaile tá leacht ann mar cailleadh fear air, bhí sé thíos air le h-aghaidh a chapaill agus fuair sé bás. Tá eolás agam ar áit éile a bhfuil leacht air "Bearna na gCor". Bhí fear as Dubhgort ag snámh agus báitheadh é, nuair a bhí siad ag teacht suas leis an chorp sin é an áit a leag siad síos é agus tá clocha ann.
    Tá bóthar idir Tóin an t-sean Bhaile agus Dun Inbhir agus an t-ainm atá air "An Muillean". Deirtear go raibh "Muillean" ann fadó. Ta eolas agam ar áit éile agus an t-ainm atá air Bothar an Bhoghaigh Bháin agus an fáth a tugann an t-ainm sin air, tá an boghach bán.
        2. public infrastructure
    Bríghid Ní Duibhidhír