Scoil: Clochar na Trócaire, Carn Domhnaigh (uimhir rolla 16821)

Ballylosky, Co. Donegal
An tSr. M. Beirín Ní Bhaoighill

Ar an leathanach seo

1. Bímid ag imirt "liathróide an Chiseaín" ar sgoil gach lá. Ar dtús cuireann muid clocha beaga thart ar agus glacann siad-san an mhéid cailíní ar gach taoibh agus bhíos de dhith orainn agus caitheann muid an liathróid amach agus an cailín a gheibheann an liathróid caitheann sí go dtí'n taobh eile í. Ar an t-slighe sin bíonn muid a iarraidh an chuid is mó a ghlacadh dúinn féin, cibe taobh a gheibhean, sin an taobh a mbíonn an bhuaidh aicí.
    Gaeilge
  2. Gnidhtear fáinne mór i suidhtear ar na grogaidh ga greim láimhe ar a chéile. Téifheann duine amháin thar fa'n fháinne i an dán seo dhá'rádh aice. "Cé mhéid mac atá ag an Rí.
    "Dhá mac déag i lár an lae, Mac indiu, mac indé. Ortsa dul síos go doras an toighe, agus brosna a thabhairt ó'n choill aníos". Le linn na bhfocal seo a rádh, buaileann sí buille beag ar dhruim gach duine. Cé bhith duine a bhuaileas, s