School: St Columba's, Buncrana

Buncrana, Co. Donegal
Eoghan Ua Gallchobhair

1. (continued from previous page)
    go rah said ag innse bréag agus dubhairt sé leo"Muna bhfuair sibh go bhfágaid sibh acht má fuair sibh nár fhágaidh sibh aoin cheann a chidhche ".O'n lá sin go dtí anlá indui ní bhfuarthas breac arbith ins an abhainn sin.
  2. Lá amháin bhí Colmcille ag teacht thart ag taoibh cnuic bhig tuairm ar míle go leith taobh smuigh do Bhuncrannaighe a dtugtar cnoc Gorey air. Sheasuigh sé ag comhrádh le fear a bhí ina sheasamh annsin agus dubhairt sé go n-imtheachadh an cnoc sin am éigin suas an bothar ar rothái.
    Is goirid uilig ó shoin ó fuair na daoine amach go raibh sgoith na gcloch ins an chnoc seo. Thoisigh siad gha mbaint agus ghá dtabhairt ar shiubhal ar charranaí agus ar thrucaill gluaiste. Tá siad ag imtheacht mar seo gach lá agus tá choir a bheith leath an chnuich ar shiubhal cheana feín.
        1. saints
    Mr M. Rodden