School: Trian Caol (roll number 10778)

Treankeel, Co. Donegal
Peadar Mac Gaoithín

1. Sgéal.
    Bhí fear darbh ainm Nudai in a chómhnuidhe amuigh ag taoibh Loch Muc am amháin. Bhí a bhean marbh agus b'eigean do an an [!] obair toighe a dheana[mh] é fhéin. Lá amháin bhí maistreadh le bualadh aige agu[s] bhí sé ró fhallsa le é a bhualadh é fhéin. Fuair sé asal agus chuaidh sé suas chuig bachta mónadh a bhí i gcúl an toighe. Chuir sé an chuinneóg isteach in urlar a[n] bhachta agus chuir sé an t-asal in a sheasamh ar an bhruach. Cheangal sé loinnigh na cuinneóige ar ruball an asail agus annsin thoisigh sé ag bualadh an asail. Thoisigh an t-asal a[g] léimnigh agus bhuail sé an maistreadh.
    Anna Ní Gaoithin
    Seán Mac Daibheid
    Ballynaglack, Co. Donegal
  2. Of how Loch Derg got its name. Once upon a time there was a big dragon in Loch Derg and it would kill cows and sheep and everything that would come near it. There was a man in the place and he said