School: Trian Caol (roll number 10778)

Treankeel, Co. Donegal
Peadar Mac Gaoithín

1. (continued from previous page)
    airigheacha ag gach fear le na chuid eallaigh a choimhead. Trathnóna tháinig cuid airigheacha. Barr an Ghleanna agus chuir gach fear aca a mhaide san fharraige i leith Gleann t-Suilighe. Thionntuigh sin an lá in-eaden muinntear Drumcaon agus greadughadh iad amach thar Cno na mboc. Lean cuid fear Gleann t-Suilighe an imirt amach na Circe. Tháinig cuid fear na Circe ag cuideadh le muinntear Drumcaon annsin acht caillead an cnag.
    Thoisigh an da taobh ar a chéile annsin leis na camainn. Throid siad go dtáinig sé go dubh sholas. Nuair a bhí an troid thart béigean do'n dha muinntear an meid a bhí slán agus an meid a bhí loithte a iomchur na bhaile. Sé an t-ainm atá air an áit a troideadh an cath "Ard na Bruighne.