School: Trian Caol (roll number 10778)

Treankeel, Co. Donegal

Na bídh go mall ar aonach
    Mar dubhairt an cat leis an coinín ní fuil mé in do mhuinghin
    Fuair mé iad o m'athair Peadar MacGaoithin, Na Bruighneacha
  2. Sgéal.
    Bhí Paidi Ui Cuinn ag áirneal oidhche amháin fa thuairim dhá mhíle ó na theach fhéin. Oidhche thirm gaothach i ndeireadh an Fhóghmhair a bhí ann. D'fág sé an teach go h-anntrathach san oidhche agus d'imthigh sé ag tarraingt a[g?] an bhaile. Nuair a bhí sé giota de'n bhaile chualaidh sé torman mar bhéadh casuireacht ann mar shíl sé fa ghiota do. Sheasuigh sé ag éisteacht agus cómh luath a's sheasuigh sé stad an chasuireacht. Shiubhal sé leis airíst agus cómh luath a's thoisigh sé ag siubhail thoisigh an chasuireacht airíst. Sheasuigh sé airíst agus stad an chasuireacht. Bhuail cratha[n] eagla é agus thoisigh sé ag siubhail ní ba ghaiste agus a ghaisteacht dar shiubhail sé ba ghaiste agus b'airde a chuaidh an chasuireacht. Sgannruigh sé go millteanach. Ní rabh aon fhear sa Chonndae a bhí 'un rása leis agus as go brathach leis ar theann a chuirp. Chuaidh an casuireacht anns[in]
    Anna Ní Gaoithin