School: Trian Caol (roll number 10778)

Treankeel, Co. Donegal
Peadar Mac Gaoithín

1. Sgéal.
    Bhí fear in a chómhnuidhé i nGleann t-Suilighe am amháin darbh ainm Micheal Ua Gallchobhair. Chuaidh sé ar fastódh síos ins an lagan. Lá amháin chuaidh sé fhéin agus a mhaighistear amach le cruach arbhair a thabhairt na mhuilinn. Bhí lár na cruaiche uilig itthe ag na luchogaí móra. Chuaigh an maighistear suas ar bhárr na cruaiche agus thuit sé anuas fríthe. Ríth Micheal fa dhéin cuididh ach nuair a fuair siad isteach go lár na cruaiche ní rabh a dáth annsin ach na crítheachs iarainn a bhí ar shálaibh a bhróga. Bhí sé uilig itthe ag na luchogaí móra.
  2. Bhí trí fíchead caislean ag Padraig O Broin,
    Bhí trí fíchead bean in gach teach aca sin,
    Bhí trí fíchead páistidhe ag gach bean aca sin,
    Ca mhéad sin de theaghlach ag Padraig O Broin?
    Chuaidh scaifte isteach ag ól, buachaillidhe, cailiní agus cailleacha. Thóg siad raichlin. Fágadh tuistín ar bhuachaillidhe, trí leith-phignidhe ar chailiní agus feoirling ar chailleacha. Thóg siad scilling uilig. Ca mhéad duine a chuaidh isteach go toigh an óil.
    Anna Ní Gaoithin