School: Trian Caol (roll number 10778)

Treankeel, Co. Donegal
Peadar Mac Gaoithín

1. (continued from previous page)
    Tamall beag na dhiaidh seo, d'éirigh fear éile agus bhí rud inteacht le deanamh aige shíos fa'n loch. Nuair a bhí sé shíos chonnaic sé loirgeacha Aoidh sa t-sneachta. Shíl sé gur péist mhór a bhí ann, agus thoisigh sé ag sgairtigh ar na chómharsanaibh. Tháinig siad uilig agus gunnai leo, agus d'imthigh siad inidhiaidh [!] na péiste. Ar an bealach chuaidh sgaifte mór i n-éinfeacht leobhtha, agus nuair a shraoich siad an bealach mór shíl na daoine gur torramh a bhí ann. Lean siad na loirigeacha go dtí go dtáinig siad go siopa Pheadar Ua Ghallchobhair agus fuair siad Aodh na sheasamh ag an chúntar.
  2. Sgeal.
    Bhí fear ina chomhnuidhe shiar i bpobal Cionn Caislach dar bhainm Paidi Ac a Bhard. Duine greannmhair suailceach a bhí ann. Bhí sé mór i gceart le Sagairt na Paraiste agus bhíodh sé i gcomhnuidhe ag deanamh grinn air.
    Tá gnáthas ag na sagairt ins an ait seo. Théigheadh siad o bhaile go baile dhá uair sá bhliadhain a d'eisteacht sean daoine fá Chaisg agus fá Shamhain. Cruinniugheann sé na séan daoine go dtí an teach amhain agus eisteann siad iad. Leigheann
    Máire Níc Phaidin
    Seamus Mac Phaidin