School: Trian Caol (roll number 10778)

Treankeel, Co. Donegal
Peadar Mac Gaoithín

1. Briseadh Sgarbhaidh na Soillse.
    Indiaidh bháis Eoghain Ruaidh toghadh an Easboc Mac Mathghuin mar árd cheannphort ar arm na nGaedheal. Ní rabh an t-Easboc i bhfad mar árd cheannport go rabh 5,000 saighdiur agus 900 lucht gearron faoi na chuid orduighthe. Suid as nach rabh moran céile aige da gnoithe cogaidh bhí fir faoi mar Fearghail agus Einri Mac Eoghain Ruaidh a bhí i n-inibh an sluagh mór seo a stúireadh. Thug Iarlaí Oirmhumhain agus Cloinnricard isteach cuideadh leis. Chuir siad cómhairle air an t-arm a thabhairt go Tír Chonaill cionnus go mbéadh na sleibhte agus na coillte ní b'foirtinidhe le cogadh fada iomchur 'un tosuigh. Gheall siad sluagh mór fear a chuir chuige as Connachta agus le na chois sin tréan gunnaí móra agus bídh. Cuir an t-Easboc a muinghin ins an gealltanas seo agus d'fág sé Muineachan agus thug sé a chuid airm fhad le Achadh an da Choradh (Charlemont) i gConndae Thír Eoghain. Ba é an rún a bhí aige an bealach a chonnailt fosgailte de'n chabhair a bhí le teacht as Connachta.
    An uair seo bhí Coote agus a sluagh i nDoire agus bhí Venables agus a chuid airm i
    Anna Ní Gaoithin