School: An Árd Leathan (roll number 7680)

An Ailt Leathan, Co. Donegal
Pádraig Mac Ailin

1. Eachtra Aodha Ruaidh Uí Dhomhnaill.
    Lá a bhí Aodh Ruaidh Ua Domhnaill ann a chaisleán féin i nDún-na-nGall agus tugadh sgéala dhó go rabh fear de Mhuinntir Chonchubhair Shligigh san bhaile agus é ag iarraidh seal cainnte le flaith Thír Chonaill. Thug Aodh Ruadh cead uadh an fear do thabhairt ann a láthair. Ar dteach isteach do mhac Uí Chonchubhair d’umhluigh sé do’n triath. Do chlaoin Aodh Ruadh a cheann agus d’fhiafruigh goidé bhí ag cur buadhartha air, na goidé fath a asdair ó Chúige Chonnacht. Char fhreagair an fear é acht labhair ann a dhóigh fhéin. “A Uí Dhomhnaill,” ar sé tá mise gaolmhar duitse.” Goidé an gaol ata eadrainn“ arsa Aodh Ruadh. “Tá,” ars an fear, “col seachtair eadrainn. Bhí fear do mo