School: An Árd Leathan (roll number 7680)

An Ailt Leathan, Co. Donegal
Pádraig Mac Ailin

1. Lá fheile Muire Mór san Fóghmhar a bhí ann agus i ndiaidh an aifrinn thugamar aghaidh ar a tráigh mar bhí socair againn ag dhul go Toraigh. Bhí an fhairrge ciúin is bhí an spéir glan agus ní abróchad duine na deoradih go raibh contabhairt ar bith dul ar muir. Bhí deich míle romhainn ach bhí béál Thoraighe mar bhéadh loch ann. Do h-arduigheadh an seol agus chuaidh fear an báid ar aan stiúir. Thart ceann Inis Bó Finne linn gan brán gan bhuaidhreadh. Chonachamara na faoileoga geala bán ag snámh go seolta ar gach taoibh dhínn. Chonacamar na muca mara ag treabhadh an t-sáile ar a suaimhneach. Chonacamara na cailleacha dubha ag tomadh agus ag teacht aníos agus iasg na mbéál leo. Agus chonacamar rud a chur eagla agus sgannrad orainn; chonacamar néal mór dorcha ag teacht isteach ó bhun na spéire. Níorbh fhada go bhfacamar an fhairrge ag éirighe na tonna bána agus iadh
    Gráinne Nic Gloinn