School: An Árd Leathan (roll number 7680)

An Ailt Leathan, Co. Donegal
Pádraig Mac Ailin

1. (continued from previous page)
    tuiteam isteach ann. Fuair sí craicheann madaidh annsin. Acht go béidh an craiceann sin ná thiocfadh liom im ar bith a bheith sa teach agam. Thosuigh an t-im ag tuitim isteach ann. Dith an fear a sháith. Rinne sé réidh agus d’imthigh sé na bhaile. Sul a deachaidh sé na bhaile. Chuaidh sé isteach go teach Seán Ó Baoghal agus d’ól sé gloinne mhaith bioltáilte. Níor mhothuigh sé ocras ón lá sin go dtí an lá indiu.
  2. Ainmneacha agus Leas Ainmneacha i dDír Chonaill.
    Geirrseach nach mbéadh fás ar bith fúithi ach a dfhanáchadh i mbun i méide a’s í bliain agus fiche de aois bheirthi an “bhaoideach” uirthi, agus ghreamóchadh an t-ainm sin di i rith a saoghail agus go minic ba h-é a bhéadh i mbéal an t-sagairt da mba i ndán ‘s go mbéadh sé ag cur guidhe an phobail leithi. Mar an gceadhna bheirthí an “bhurdán” ar stumpán de ghasúr dhaingean íseal agus dálta an ama eile ghreamóchadh an tainm sin d’on ghasúr go mbéadh sé na shean dhuine ar an t-saoghal.
      1. people