School: An Árd Leathan (roll number 7680)

An Ailt Leathan, Co. Donegal
Pádraig Mac Ailin

1. Seanscéal

Bhí fear ann a chomhnuidhe i Mín-Ghiolla-Chairrfhaidh darbh ainm Mac-Giolla-Bhuidhe.

Sean Sgéal.
    Bhí fear ann a chomhnuidhe i Mín-Ghiolla-Chairrfhaidh darbh ainm Mac-Giolla-Bhuidhe. Chuaidh sé go Cnoc-Litreach ag cuartughadh mná. Fuair sé bean ba gnathach leis a ghábhail siar achan mhaidín agus a theacht arais san oidhche. Bhí aige le ghábhail thar sruthán. Bhí sé ábalta léim a thabhairt thar an sruthán achan mhaidín ach ní rabh sé ábalta tráthnóna. Chonnaic a uncal é agus d’fhiafruigh sé do, “Cad chuige na rabh sé ábalta léim a thabhairt thar an sruthán tráthnóna. Dubhairt sé “Tá sean-dhuine annsuid agus nuair a théid sinn isteach ag ar ndinnéar ní itheacan sé greim amháin agus téigheann sé amach arais ag caithfidh mise an rud céadna a dhéanamh agus ní fhágham leath mó sháith le ithe lá ar bith “Rachaidh mise leat i mbárach arsa an t-uncal. “Ar maidin rinne an bheirt réidh agus d’imthigh siad. D’íarr an t-uncal air gan stad a ithe go mbéadh a sháith ithte aige. Shiubhal siad leó go dtáinig siad fhad leis an teach. Rinne an bhean an tae. Shuidhe siad isteach ag an tábla. D’ith an sean-duine greim amháin agus chuaidh sé amach arais. Dith an bheirt a sháith agus chuaidh siad amach fosta. Rinne siad an rud céadna ag am
    AT1544: The Man who Got a Night's Lodging
    Róise Nic Néill